AkzoNobel is de crisis bijna te boven

Iedereen kent AkzoNobel, maar wat het bedrijf nu precies allemaal doet is wat minder bekend. AkzoNobel maakt op dit moment vooral verf, lak en coatings. Het bedrijf is actief in ruim 80 landen. Met een omzet van 14,6 miljard in 2013 is het een hele belangrijke speler op de markt. Een bedrijf om als Nederlander trots op te zijn dus.

Het bedrijf

De geschiedenis van AkzoNobel gaat meer dan twee eeuwen terug. Het bedrijf is voortgekomen uit een aantal kleine bedrijfjes. Een van de eerste was een Deens verffabriekje. Diens naam is nog steeds verwerkt in het coatingmerk Sadolin. De oudste Nederlandse voorouder van de chemische gigant is Sikkens. Dat bedrijf begon in 1792 in Groningen met de productie van verf en lak. Daar kwamen nog diverse bedrijfjes bij, die weer opgingen in de Koninklijke Zout Organon en de Algemene Kunstzijde Unie. Die twee gingen in 1969 weer fuseren en dat bedrijf heette toen AKZO. Dat was een enorme onderneming met 100.000 medewerkers overal ter wereld. In 1994 nam Akzo, Nobel Industries over en vanaf toen heette het AkzoNobel. Naast verf en lak hield het bedrijf zich nu ook bezig met chemicaliën voor de papierindustrie. AkzoNobel is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven op het gebied van coatings ter wereld.

Uiteindelijk splitste Organon en AkzoNobel, omdat de laatste zich meer wilde richten op haar kernactiviteiten: coatings, verven en lakken. Organon ging verder met geneesmiddelen. AkzoNobel bleef doorgaan met het kopen van bedrijven of fuseren met andere ondernemingen. Op dit moment is het dan ook ’s werelds grootste verffabrikant. Er werken nu nog zo’n 68.000 mensen.

Hans Wijers is jarenlang bestuursvoorzitter geweest van AkzoNobel. Hij heeft er voor gezorgd dat het bedrijf enorm groeide. Die groei is echter nog niet helemaal verzilverd. Dat was de taak van de nieuwe voorzitter Tom Büchner. Hij zei bij zijn aantreden al dat hij geen grote veranderingen in petto had. Hij wilde de grootte van het bedrijf beter benutten en zo de winst vergroten. Dat is hem goed gelukt. AkzoNobel staat er prima voor. Het eerste kwartaal van 2014 heeft de verfspecialist een winst gemaakt van 129 miljoen euro. Dat is 45 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De omzet was in het afgelopen kwartaal 3,4 miljard euro. Dat is een daling van slechts 2 procent en die zou zijn veroorzaakt door de dure euro. Het bedrijf gaat ervanuit dat ondanks de lastige economische situatie in Europa de doelen voor 2015 worden gehaald.

De aandelen

AkzoNobel heeft veel last gehad van de economische crisis. Verf is een product dat vrij gevoelig is voor de conjunctuur. In Europa en Amerika is de markt nog steeds lastig, maar in Azië is de vraag naar verf alweer aan het stijgen. Verwacht wordt dat de rest van de wereld snel zal volgen. Ook had AkzoNobel te kampen met wisselkoerstegenvallers, een dure euro en hoog uitgevallen herstructureringskosten. Een tijd lang deed de onderneming het dan ook wat minder goed op de beurs. Beleggers straften het chemieconcern genadeloos af.

Toch lijkt het kwartje nu de goede kant op te vallen voor de verffabrikant. De herstructurering is bijna afgerond en de winst viel het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht. Het lijkt erop dat de nieuwe bestuursvoorzitter zijn draai begint te vinden en AkzoNobel weer de weg omhoog heeft gewezen. De aandelen gaan dus ook de goede kant op. Op dit moment kost een aandeel van het bedrijf ongeveer 55 euro.

Het fijne van zo’n grote multinational is ook dat je er niet echt de fout mee in kunt gaan. De aandelen kunnen dalen en de winst kan lager zijn dan verwacht, maar de onderneming zal niet snel omvallen.

Ook AkzoNobel vindt met zijn eeuwenlange ervaring altijd weer manieren om het tij te keren. Door bezuinigingen, herstructureringen en goede aankopen van bedrijven lukt het meestal weer om positieve resultaten te bereiken. Analisten beschouwen het ook als een verstandige keus dat het bedrijf geen grote investeringen doet op dit moment. De schaalgrootte van het bedrijf moet eerst het benodigde rendement gaan realiseren voordat weer moet worden nagedacht over verdere uitbreidingen. Deze strategie brengt het bedrijf in rustiger vaarwater en zal de beleggers weer het vertrouwen geven om aandelen te kopen.

Advies

AkzoNobel blijft een goede investering. Het is een prachtig bedrijf dat altijd keihard bezig is om de winst te maximaliseren. Het is een echte Hollandse onderneming, waar we allemaal trots op zijn. De Nederlandse ondernemingsgeest zit diep in de wortels van het bedrijf. Daarom is het een bedrijf waar u met een gerust hart in kunt investeren. Deze chemiegigant zal u niet teleurstellen.

Verf, lak en coatings zullen ook altijd gevraagd worden. Het is misschien ietwat conjunctuurgevoelig, maar wel altijd nodig. Zeker nu de economie aantrekt, wordt AkzoNobel weer een interessante investering. Het is raadzaam om niet te lang te wachten met het kopen van aandelen, want het zal binnenkort alleen maar beter gaan met AkzoNobel.