Aandelen Philips zijn een betrouwbare keus

Philips, die oer-Hollandse gloeilampenfabrikant, is uitgegroeid tot een gigantische multinational met vestigingen overal ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt en verkoopt tal van verschillende producten: van de aloude gloeilamp tot hartmonitoren.

Marktleider in medische apparatuur

Philips is marktleider op het gebied van cardiologische zorg, acute zorg en zorg voor thuis. Denk hierbij aan apparatuur voor hartbewaking, mammografie en reanimatie. Maar ook aan programma’s en meetapparatuur waarmee artsen op afstand de gezondheid van hun patiënt in de gaten kunnen houden. Vooral in de gezondheidszorg verdient Philips veel geld.

Maar dat is niet de enige sector waarin het elektronicabedrijf groot is. Ook op het gebied van nieuwe verlichtingstoepassingen is het marktleider. Verder is Philips ook de grootste als het gaat om scheerapparaten, haartrimmers en mondverzorgingsproducten. Het bedrijf heeft een hele grote onderzoeksafdeling die continu bezig is met het ontwikkelen van nieuwe producten. Belangrijk doel is om het gebruiksgemak van de consument te vergroten.

Degelijk familiebedrijf

Philips is een familiebedrijf dat is opgericht in 1891 door vader en zoon Philips. Aanvankelijk maakte het alleen maar gloeilampen, maar al snel ontstond vooral bij de zoon interesse in onderzoek. Hij legde toen al de basis voor de huidige High Tech Campus in Eindhoven. Maar met alleen onderzoek valt niet veel te verdienen. Pas toen handige zakenman en broer Anton Philips zich bij de directie voegde begon het bedrijf echt te groeien. Op dit moment werken er overal ter wereld in totaal 114.000 mensen bij Philips.

Verkoop elektronicadivisie goed idee

Vorig jaar kondigde Philips aan de elektronicadivisie te willen verkopen. De producten waar het bedrijf groot mee is geworden stonden in de etalage. Het bericht kwam niet als een verrassing. In 2012 leed het bedrijf 30 miljoen euro verlies. In 2013 ging het weer een stuk beter met Philips. Er was een flinke winst geboekt van 1,17 miljard euro. De omzet was met 23,5 miljard euro hetzelfde als een jaar eerder. Toch wilde het bedrijf niet te vroeg juichen. De economische onzekerheid en valutaschommelingen zouden nog wel even aan houden. In het laatste kwartaal van vorig jaar was sprake van een groei van 7 procent en een winst van 412 miljoen waar het jaar ervoor nog 420 miljoen verlies viel op te tekenen.

Rooskleurige toekomst door innovatie

Topman Frans van Houten ziet de toekomst echter heel rooskleurig in. Een forse reorganisatie moet voor een stabiele omzetgroei van 5 procent zorgen en een winstmarge van 11 of misschien wel 12 procent.

Ondertussen blijft Philips onderzoeken en innoveren. Zo is onlangs een onderzoekscentrum in Nairobi, Kenia opgezet. Philips wil in Afrika investeren en inspelen op de behoeften en ambities van de opkomende Afrikaanse middenklasse.

Controle over productieproces

Het bedrijf is minder groot dan pakweg tien jaar geleden. Het maakt vooralsnog minder winst dan in haar echte gloriedagen. Dat komt onder andere doordat het bedrijf graag het hele productieproces in eigen hand houdt, terwijl bepaalde aspecten van het proces goedkoper zouden kunnen als ze zouden worden uitgevoerd in lage lonenlanden.

Dat neemt niet weg dat het nog steeds een heel goed idee is om aandelen Philips te kopen. Juist omdat het zoveel in eigen hand houdt, is het risico klein dat er echt iets mis gaat. Philips heeft immers zelf de touwtjes in handen.

Onderzoek en ontwikkeling

Verder is het bedrijf zoals eerder gezegd nog steeds erg gefocust op onderzoek en ontwikkeling. Philips bezit onderzoekscentra over de hele wereld en daar worden geweldige ideeën bedacht en uitgewerkt. Het is onvoorstelbaar wat een enorme variëteit aan producten dat heeft opgeleverd. Het zijn producten voor alledaags gebruik, maar ook cruciale meetapparatuur in ziekenhuizen. En niemand weet wat er binnenkort weer uit de hoge Philipshoed wordt getoverd, maar dat het baanbrekend en waarschijnlijk ook winstgevend zal zijn, dat staat wel vast. Beleggen in Philips is dus ook beleggen in de toekomst en in innovatieve producten die gegarandeerd de wereld gaan veroveren. Dan moet je natuurlijk niet instappen op het moment dat de producten op de markt zijn, maar liefst vlak daarvoor.

Reorganisatie levert geld op

Een andere reden om nu in Philips te investeren is dat het bezig is met een grootschalige reorganisatie. De verwachting is dat daardoor de winstmarge sterk zal toenemen. Ook dit zal een gunstig effect hebben op de aandelenkoers. Philips is altijd een verstandig bedrijf geweest, waar je op kunt rekenen. Er zullen geen gekke dingen gebeuren.

Wat de aandelen in Philips verder nog interessant maakt, zijn de gezonde schommelingen in de koers. Het is met name die natuurlijke schommeling die maakt dat er veel te verdienen is met aandelen van Philips. Vanwege die schommelingen zijn aandelen Philips bij veel beleggers nog altijd favoriet.

Hollandse ondernemingsgeest

Philips is misschien wel het vlaggenschip van het Nederlandse bedrijfsleven. Het is niet voor niets de Koninklijke Philips. De gloeilampjes hebben het bedrijf groot gemaakt. In Nederland zijn we trots op zo’n mooie multinational en niet voor niets: met aandelen Philips begin je aan een betrouwbare degelijke belegging in een innovatief en vooruitstrevend bedrijf vol Hollandse ondernemingsgeest.