Aandelen Shell zijn een stabiele en vooruitstrevende belegging

Royal Dutch Shell is een enorm sterk bedrijf. Deze Nederlands-Britse multinational behoort tot de zes Supermajors. Dat zijn de zes grootste staatsonafhankelijke oliemaatschappijen ter wereld. Het bedrijf heeft verspreid over de hele wereld 92.000 werknemers en het had in 2013 een omzet van maar liefst 452 miljard dollar.

Succesvolle geschiedenis

Ooit heette Shell de Koninklijke Olie. Het werd opgericht in 1890 en kreeg steun van de Nederlandse staat om in Nederlands-Indië te gaan boren naar olie. Op Sumatra werd een grote oliebron gevonden en het bedrijf groeide snel. Tegelijkertijd runden de gebroeders Samuel in Londen een zeeschelpenhandel. Aan het eind van de 19e eeuw breidden ze hun activiteiten uit en gingen in de oliehandel. Dat ging heel erg goed. Het bedrijf zocht naar een nieuwe naam en dat werd Shell, omdat het toch nog hoofdzakelijk schelpen vervoerde. De schelp werd ook het bekende logo. In 1907 besloten Shell en Koninklijke Olie te gaan samenwerken. Maar het was duidelijk geen fusie. Koninklijke Olie kreeg 60 procent van de aandelen en Shell 40 procent. De aandelen werden los van elkaar verhandeld en er waren twee hoofdkantoren in Londen en Den Haag.

Die constructie hield bijna honderd jaar stand tot in 2004 eindelijk besloten werd om één bedrijf te gaan vormen. Het gebrek aan transparantie en toegankelijkheid pasten niet meer in de moderne tijd. Zo werden er op de effectenbeurzen in 2005 voor het eerst aandelen Royal Dutch Shell aangeboden. Het bedrijf viel onder het Britse recht, maar het hoofdkantoor stond in Den Haag.

De grootste op de beurs

Shell heeft een van de hoogste beurswaarden ter wereld. Het is niet te vergelijken met andere aandelen. Het wordt wel gezien als het vlaggenschip van de Nederlandse beurs en Nederlandse beurshandelaren noemen de aandelen kortweg de Olies. Het is een bedrijf waar menig Nederlander trots op is en waar op de beurs mee wordt gepronkt: dat gigantische olieconcern komt uit zo’n klein landje.

Goede investering

Shell stond lang bekend als een zogenaamd weduwen- en wezenfonds. Dat wil zeggen dat aandelen Shell werden gezien als een hele veilige belegging, waar het nooit fout mee zou gaan. Een beetje saai, maar wel betrouwbaar. Het aandeel zou nooit enorm stijgen of kelderen, maar je kunt er altijd geld mee verdienen door je jaarlijkse dividend te laten uitkeren. Dat het bedrijf veilig en betrouwbaar zou zijn, komt niet uit de lucht vallen. De dividenduitkeringen zijn namelijk nog nooit overgeslagen of verlaagd en altijd gecorrigeerd voor inflatie.

Veel beleggers denken dat de beurskoers van Shell altijd gelijk loopt aan de olieprijs, maar dat is niet zo. Toen in 2008 de prijs van olie extreem toenam, bleef de koers van Shell ongeveer gelijk.

Hoe gaat het nu met Shell?

In 2013 heeft Shell bepaald niet zijn beste jaar gehad. De winst daalde met 40 procent naar een kleine 17 miljard dollar. Ook de olieproductie was met 5 procent afgenomen. Maar zoals verwacht bleef de dividenduitkering gewaarborgd en nam het dividend zelfs met 4 procent toe.

Bovendien doet Shell er alles aan om de winst weer te laten toenemen. Het gaat versneld bedrijfsonderdelen verkopen, verdiensten teruggeven aan de investeerders en reorganiseren. Dat moet de winst en het rendement snel doen groeien. Belangrijke reden voor de tegenvallende resultaten waren de lage olie- en gasprijzen en de hoge kosten van boringen.

Is Shell dan nog een goede investering?

Ja natuurlijk! Zoals gezegd keren ze altijd hun dividend uit. Het blijft een hele veilige en stabiele belegging. Met Shell weet je wat je koopt: een oer-Hollands bedrijf met een sterke handelsgeest en een berg ervaring. Het blijft een van de grootste bedrijven ter wereld.

Daarnaast doet het bedrijf er alles aan om de winst te verbeteren. Volgens deskundigen zet Shell de juiste stappen, die nodig zijn om weer te groeien. Het is een kwestie van tijd en dan zal de oliegigant weer floreren als vanouds.

Tenslotte is Shell natuurlijk een goede investering, omdat de wereld altijd olie nodig zal hebben. Zolang er betaalbare olie is, zal het worden gekocht en zal Shell het uit de grond halen. Het bedrijf is altijd op zoek naar nieuwe olievelden en naar nieuwe innovatieve manieren om de olie uit de grond te halen. In sommige gebieden zit de olie nu nog te diep, maar het zal niet lang meer duren of Shell heeft de benodigde technologie ontwikkeld om er bij te kunnen.

Shell gaat door met geld verdienen, winst maken en olie boren. En daar kunt u van mee profiteren. Dit stukje Hollands glorie moet u niet laten schieten. Met Shell bent u verzekerd van een stabiele succesvolle onderneming die gegarandeerd elk jaar geld opbrengt. Shell, dat is handelsgeest van eigen bodem, degelijk maar vernuftig. Het is een bedrijf waar u met een gerust hart aandelen van kunt kopen. En weet wel: als Shell groeit, groeit u mee!